Boeuf Bourguignon

9 mei 2010

Een heerlijk Franse stoofschotel in rode wijn en cognac.

Ingredienten:

1 kg. mager rundvlees.
3 uien fijngesneden,
2 teentjes knoflook, uitgeperst,
200 gr. mager rookspek of ontbijtspek in hele kleine blokjes,
300 gr. champigons of andere paddestoelen,
1 1/2 dl. water,
1/2 ltr. rode wijn,
2 eetl. bloem,
zout,peper,
verse groene kruiden (wat peterselie,oregano,basilicum)van de laatste 2 kruiden, elk ongeveer 2 takjes)Je kunt de kruiden ook fijnsnijden en in een leeg theezakje doen en mee laten trekken.
1 eetl. tomatenpuree
en evt. 1 glaasje cognac.
Olijfolie om in te bakken.

Bereidingswijze

Vlees en spek in blokjes snijden, de uien fijnsnijden en de knoflook uitpersen. Olijfolie in de pan doen en daarin de uien met de blokjes spek bakken. Als de uien glazig zijn neem alles uit de pan en zet het even weg.

Doe in dezelfde pan weer wat olijfolie en bak de stukjes vlees snel bruin. Strooi er dan de bloem over en meteen al roerend het water erbij schenken. Wat zout en versgemalen peper er over doen en voeg dan de gebakken uien en spekblokjes weer toe.

Goed doorroeren en schenk er dan de rode wijn bij en de groene kruiden, vervolgens de uitgeperste knoflook en laat het geheel 2.5 uur sudderen, doe er dan de paddestoelen bij, de tomatenpuree en de cognac en laat het nog een half uurtje sudderen.

Serveertips
Serveer hierbij witte rijst of aardappelpuree. Een groente zoals broccoli smaakt er heerlijk bij en natuurlijk een frisse salade. Vergeet niet een glas rode wijn (stevige rode Bourgogne)er bij te serveren.