Klimaat

14 maart 2010

HET KLIMAAT wordt in hoge mate bepaald door het relief en de luchtstromingen; het is dan ook het gunstige micro-klimaat dat het niet nodig maakt om helemaal naar de Provence te rijden voor goed weer. Het wordt ook steeds belangrijker om het niet te warm te hebben. Het dorpje Cuzy ligt vlakbij Autun, in het departement SaƓne et Loire in de valei van de Arroux en de Loire.

Warme luchtstromingen vanuit het zuiden, opstijgend naar het noorden via deze valei tussen heuvelruggen, zijn opvallend merkbaar tot zelfs voorbij Beaune. In vergelijking tot de provincie “le Nievre”, zo’n 30 km. westwaards is het hier 5 gr. warmer en valt er 50 % minder regen. Vandaar dat in deze zone de Bourgondische wijngaarden floreren en ook het aangenaamste leefklimaat wordt aangetroffen.

De gemiddelde temperatuur in het voorjaar is overdag 22 gr. oplopend tot 30 a 35 gr. in de zomer en dan weer afnemend tot 18 gr. in de herfst. De winters zijn vaak koud en valt er de meeste neerslag. In maart zijn er al weer veel dagen dat men buiten kan zitten eten en in april kan er weer gezwommen worden. Vanaf deze periode valt er weinig regen, maar soms heel veel tegelijk met daarna direct weer zon.

Geef een reactie