Herfst in Cuzy

1 november 2011

We hebben weer een heerlijk weekje in ons huis achter de rug. Het weer was geweldig  met temperaturen ruim boven de 20 graden en volop zon.

Linda’s vader is voor het eerst mee en heeft het alleen nog maar op foto’s en filmpjes gezien en de verhalen natuurlijk gehoord.

Hij is nog nooit in Frankrijk geweest en als we de peage verlaten bij Beaune Nord ziet hij pas echt wat de Bourgogne zo mooi maakt. De prachtige gebouwen, overal perken met bloemen  en de vele restaurantjes. We rijden door en komen in het prachtige wijngebied. In de herfst is dit één en al kleur.

We rijden door en komen bij Le CHATEAU DE LA ROCHEPOT een prachtig kasteel waar je op de heenweg zo voorbij rijdt. We stoppen dan ook in het lieve dorpje om het kasteel goed te bekijken. Het toornt immens hoog boven het dorpje uit. Absoluut de moeite waard om te bekijken, maar we slaan het deze keer over. Ik heb nog een paar korte stops in gedachte om een geweldige eerste indruk te maken. We rijden door de kleine wijndorpen met overal hun caves langs de weg. Nolay is een van deze prachtige pareltjes. We rijden verder richting Autun, een van de oudste steden van de Bourgogne. We passeren de (restanten) oude stadsmuren en over de rivier de Arroux in het noorden van Autun zijn de grote ruïnes van de tempel van Janus . Permanent een indrukwekkende 24 meter (79 ft) hoog, het was waarschijnlijk een deel van het heiligdom van een Gallische godheid die was aangepast aan de Romeinse religie. Zeker een bezoekje waard. We stoppen hier dan en ook de truien kunnen uit. We vertrokken met 3 graden en hier is het 20, heerlijk.

Vooral als je in de tempel staat zie je hoe immens dit eeuwen oude gebouw is, waar de schoorstenen hebben gestaan en de balken voor de vloeren hebben gezeten. We rijden verder naar Saint Didier sur Arroux, hier staat een prachtig vervallen kasteeltje met een schitterend uitzicht over het meer en het landschap. Tevens is er een leuke Brocante.  Het is nog een paar kilometer naar ons huis.  We arriveren vlak na de middag en Dick ziet voor het eerst ons huis. Hij was al stil toen we de oprijlaan van het landgoed opreden, maar ziet nu ook ons huis en zijn ligging. De ruimte, de rust en hoe ruim het huis is met de vele mogelijkheden.

Na de auto te hebben uitgepakt gaan we naar boven op de berg  om het landgoed te bekijken  uitzicht, de dierenwei met de geitjes en het hangbuikzwijn  en het konijn en de schoonheid van het glooiende landschap. Het is een prachtige dag en je kunt tot aan Luzy toekijken. Tegen de avond kleurt de hemel rood en dit betekent dat we morgen ook weer een fantastische dag zullen hebben.

We laten Dick de omgeving zien. Linda rijdt met haar vader naar Toulon sur Arroux een leuk dorpje. Nog even naar de ATAC en de Lidl voor de boodschappen. Even bij komen buiten op het terras van de lange reisdag en de vele indrukken.

Maandag 17 oktober. Het is weer een prachtige dag. Na een lekker douche en een heerlijk ontbijt hebben we vandaag LE LAC DE PANNECIÈRE op het programma staan.

Lac de Panneciére: Het grootste meer van de Morvan met vele uitlopers en strandjes ligt op ca. 45 minuten van ons huis en  is normaal gesproken al meer dan het ritje waard. Momenteel staat het meer leeg  en is het niet meer dan een riviertje. Het meer  wordt schoon gemaakt en zal volgend jaar weer vol zijn. Je ziet nu de oude bruggetjes, zelfs de weitjes en de bomen die in 1949 onder water zijn gezet. Het meer is op z´n breedst 2,5 kilometer en 7,5 km lang. Bij de indrukwekkende stuwdam vind je Snack du Lac, waar je friet maar ook een Franse pizza kan kopen. Ondanks dat het een  snackbus is zag alles er zeer verzorgd en schoon uit. Op het terras heb je een heerlijk uitzicht over het meer.

We rijden terug door de Morvan, in de herfst prachtig met al zijn kleuren al zou je niet zeggen dat het herfst is met 24 graden en een blauwe lucht. We stoppen onderweg nog in het dorpje Larochemillay. Larochemillay is een klein dorp met een groot verleden als Romeinse vestigingsplaats en ligt op 12 km van ons huis. Het lieflijk dorp wordt omgeven door de Mont Touleur en de Mont Beuvray en in de nabije omgeving bevinden zich een vijftal châteaus.
Op het prachtige ingesloten dorpsplein staat behalve een prachtig kerkje, wat je zeker ook van binnen moet hebben gezien, sinds enige jaren een museum van oude ambachten en gereedschappen, Outils & traditions. In het dorp kunt u in Restaurant de La Tour van een heerlijk franse maaltijd & wijn genieten.

Achter het monument voor de onbekende soldaat, vindt u de muren van het château dat helaas niet te bezichtigen is. Achter het dorp heeft u een groots uitzicht over het dal van de Roche, een smal, snelstromend beekje dat zich als een lint door het landschap slingert. We rijden met een voldaan gevoel naar huis.

Dinsdag 18 oktober. Weer een mooie dag en nadat de mist is opgetrokken is de lucht weer blauw. Ik ga verder met het gastenverblijf Dortoir 1. De muren van de slaapkamer en de scheiding met de kamer staan op het programma. De kozijnen waren al gesteld en de profielen zijn gezet de eerst laag ligt er al in, dus dit moet lukken vandaag.

Linda gaat met haar vader naar de Temple des Mille Bouddhas. Midden in het Franse landschap, een onverwachte ontmoeting met een geheel andere wereld: die van de duizend boeddha’s in het plaatsje La Boulaye op ongeveer 20 minuten rijden van ons huis.  U kunt de tempel tegen betaling aan de binnenzijde bezoeken, maar ook zonder dat is het tempelcomplex een bezoekje waard. De kleuren, de pauwen, de vlaggetjes met dromen en wensen. Een heerlijke plek om te mediteren.

Woensdag 19 oktober. Onze laatste dag, morgen vroeg gaan we rijden. Eerst nog wat klussen in en om het huis. In de nieuwe tuinworden nog wat plantjes en bollen gepoot door Opa Dick en mijn zoon Bryand. Het blad wordt opgeruimd en het ziet er van binnen en buiten weer goed uit. Inmiddels traditioneel gaan we s´middags naar de Emmaus de overdekte rommelmarkt in Etang sur Arroux we vinden nog een paar leuke spullen voor het gasten verblijf en Bryand scoort voor 5 euro een Pro skateboard en is de wolken. Vroeg naar bed en morgen weer naar huis. Voor ons waren het een paar heerlijke dagen.