Gougres

9 mei 2010

Het tweede Bourgondische recept is dat van ‘Gougères’, kleine kaassoesjes die vaak bij een aperitief worden gegeten en heel erg goed smaken bij een droge witte wijn.

Ingrediënten voor 25 kleine gougères:
● 10 cl water
● 50 g boter
● 100 g bloem
● 3 à 4 eieren (afhankelijk van de grootte)
● 50 g geraspte gruyère
● 1 snufje zout

Bereiding:
● Verwarm in een steelpan het water met de boter en het zout. Breng aan de kook.
● Haal als de boter volledig gesmolten is de pan van het vuur. Voeg de bloem in één keer toe en roer goed door met een houten lepel.
● Zet de pan weer op het vuur en roer totdat het deeg een bal vormt en loslaat van de bodem. Dit is een belangrijk moment, want het welslagen van de soesjes is hiervan afhankelijk.
● Haal de pan van het vuur.
● Voeg nu een voor een de eieren toe, let erop dat elk ei goed door het deeg gemengd is voordat je het volgende ei toevoegt. Het deeg is gebruiksklaar als het aan je vinger blijft plakken.
● Voeg de kaas toe.
● Maak kleine balletjes van het deeg, leg ze op een ingevette (of met bakpapier beklede) bakplaat en laat er genoeg ruimte tussen.
● Bak 15 à 20 minuten, totdat ze goudbruin zijn.

Lekker als aperitief met een ‘Kir Cardinal’ (1/3 zwartebessenlikeur met 2/3 witte aligotéwijn.)

Santé!

Geef een reactie