Gougere avec champignons et jambon

5 maart 2010

Gougere avec champignon et jambon is een heerlijke hartige taart uit de Bourgogne.

Ingredienten:

VOOR HET DEEG

  • 75 g boter
  • 2 1/2 dl water
  • 150 g bloem
  • 3 eieren, los geklopt

VOOR DE VULLING:

  • 30 g boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 1/2 dl kippenbouillon
  • 2 theelepel Franse mosterd
  • 250 g ham in blokjes gesneden
  • tomaat, gepeld, gesneden en zonder zaad
  • 1 eetlepel basilicum, fijngehakt

Bereiden

Oven op 210 graden C voorverwarmen.

Een diepe ovenschaal van 25 cm lengte invetten met gesmolten boter of olie. Voor het deeg boter en water aan de kook brengen, van het vuur nemen en bloem toevoegen. Krachtig roeren tot de bloem geheel is opgenomen. Kort laten afkoelen. Eieren geleidelijk door het deeg roeren, na elk beetje goed roeren. Bodem en randen van de ingevette vorm dun met deeg bekleden.

*Vulling: De boter in een middelgrote pan verhitten en ui al roerend fruiten. Champignons toevoegen, deksel op de pan doen en 3 minuten koken.Deksel van de pan nemen en al roerend bloem toevoegen. Dan kippenbouillon toevoegen, alles tot een gladde saus roeren en 3 minuten laten sudderen. Mosterd, hamblokjes, tomaten en basilicum toevoegen.

*Vulling over het deeg verdelen.

30 minuten bakken, dan de temperatuur verlagen tot 180 graden C en 10 – 15 minuten bakken tot het deeg is gerezen en bruin is geworden. Direct warm serveren.

 

Geef een reactie