Franse Kaasfondue

9 mei 2010

Kaasfondue uit de  Gites-keuken.

Na eindeloze pogingen (vervelend hoor!) hebben we een kaasmengsel gevonden dat er voor zorgt dat de pan aan het eind van de maaltijd altijd leeg is. Voor 4 personen hebt u een kilo kaas nodig. En brood om te dippen natuurlijk. En bent u bang voor uw cholesterolspiegel, neem dan vooraf 1 sardientje en dip met groente in plaats van brood! Stukjes paprika, broccoli, kerstomaatjes, courgette, wortel…. ook heerlijk. Maar pas op: de kans dat uw stukje groente in de kaas valt is groter dan als u met brood dipt. En u weet wat daar voor straf op staat….

Ingrediënten

Vier kazen

Gruyere (niet te jong) 4 delen
Comté (niet te jong) 3 delen
Appenzell 2 delen
Beaumont 1 deel

Hier geldt natuurlijk dat de kwaliteit van de kaas de smaak bepaalt. Het ligt ook een beetje aan het budget, Beaumont is behoorlijk prijzig. Neem niet te jonge kaas anders hebt u neiging zout toe te voegen en ontbreekt het aan smaak. Blijf verre van het veelgebruikte alternatief Emmental, goedkoop en vaak al geraspt te verkrijgen maar de smaak bederver van de echte fondue. 

Witte wijn
Nootmuskaat
Zwarte peper uit de molen
Teentje knoflook
Kirsch
(voor de zekerheid Maizena)

De kunst is het smelten van de kaas.

Rasp de kazen met de grove rasp en meng het in een grote kom.
Snijd het teentje knoflook in tweeën en smeer de pan ermee in. (wat overblijft laat u gewoon in de pan). Rasp minimaal een kwart nootmuskaat in de pan.
Giet een half glas wijn in de pan en warm hem door. Als de vloeistof heet is, beetje bij beetje de kaas toevoegen en er voor zorgen dat het mengsel vloeibaar blijft. Als het mengsel te dik wordt kleine beetjes wijn toevoegen (niet te koud).
Als het mengsel te dun wordt, kunt u met maizena (glad maken in witte wijn) binden. Voordeel van het binden met maizena is, dat het mengsel gladder wordt. Er bestaat bij deze kazen altijd de mogelijkheid dat een deel van het vet zich scheidt van de kaasmassa.

Voeg voor het serveren naar smaak wat peper en Kirsch toe.