Escargots Bourguignonnes

9 mei 2010

Deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken. Slakken worden al meer dan 10.000 jaar gegeten in Frankrijk, ze bevatten weinig calorieën, Omega-3, vitaminen, proteïnen, etc. Zo’n slakje (zonder saus) is dus best gezond! L’héliciculture (slakkenkwekerij) is in Frankrijk een wel bekend begrip. Op de weg naar Charbonat vindt u een echte slakkenkwekerij maar u kunt de slakken ook in de supermarkt kopen.

  • 24 wijngaardslakken
  • 24 slakkenhuisjes
  • 125 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetl. gehakte peterselie
  • 1 eetl. gehakte sjalotjes
  • zout en peper

Voorbereiding verse slakken

Laat de wijngaardslakken gedurende een week vasten. Ze maken zichzelf leeg en vormen een afsluiting rond de opening van hun huisje. Ze vallen in slaap in afwachting van betere tijden. In deze slaaptoestand worden zij in kokend water gedompeld en hebben dus geen tijd om te lijden en bijgevolg te “slijmen”.

Bereidingswijze

Kook vervolgens de slakken gedurende 30 minuten op een zacht vuurtje in water met grof zeezout. Haal dan de slakken uit hun huisje en trek er het zwarte deel van de staart af. Was ze nog eens goed in veel water. Laat ze dan gedurende 2 uur koken in een goed gekruide court-bouillon met groenten, kruidenbuiltje en witte wijn. Haal het kruidenbuiltje uit de bouillon en doe ze met de bouillon in weckglazen zodat ze juist onderstaan. Maak ze in op de gewone manier.
Bij direct verwerken : Laat ze afkoelen in de court-bouillon. Schep ze uit het vocht met een schuimspaan en laat ze uitlekken in een vergiet. De court-bouillon kunt u dan gebruiken voor saus of soep.

Voorbereiding supermarkt

Laat de slakken uit blik uitlekken, bewaar het vocht.Leg de slakkehuisjes (ook te koop in de suppermarkt) in kokend water, laat enkele minuten trekken en laat dan uitlekken.

Bereidingswijze

Laat de boter op het vuur langzaam smelten. Klop het zacht tot het op een crème lijkt. Voeg er de fijngesneden peterselie, knoflook en sjalotjes bij. Breng op smaak met peper en zout. Goed doorroeren en daarna koud weg zetten.Haal de slakken uit hun huisje. Verwarm de oven tot ongeveer 150 graden. Sprenkel wat vocht van de slakken in elk huisje.  Doe een beetje knoflookboter onder in elk huisje. Daarna de slak er weer in en opvullen met de boter. Leg de slakjes op de ovenschaal (er zijn van die handige ovenschaaltjes waar de slakjes precies in passen). 5 minuten in de oven et voilà!

Lekker met vers stokbrood.

Bon Appetit!

Wijn tip: Château de Lavernette 2012, Bourgogne Blanc, Bio