Coq au vin

9 mei 2010

Vandaag verklap ik je 2 heerlijke recepten van streekgerechten uit de Bourgogne. Het eerste recept is van de bekende coq au vin (haantje-in-wijn). In principe kost het niet veel werk, als je alles in de pan hebt gegooid is het alleen nog een kwestie van stoven. En geloof me: zo lekker heb je hem nog nooit gegeten!

Ingrediënten voor 4 personen:
● 1,5 kilo drumsticks
● 2 uien
● 100 gr Gerookte spek
● bloem om te binden
● bakboter
● ½ liter rode wijn
● ½ liter kippenbouillon
● 1 teentje knoflook
● 2 eetlepels Cognac
● thijm
● laurier
● zout & peper
● evt. champignons

Bereiding:
● De kip kruiden met zout en peper en in de bloem wentelen;
● Aanbraden in boter;
● De uien, knoflook en gerookte spek apart bakken en toevoegen aan de kip;
● Daarna afblussen met cognac en 5 minuten laten sudderen;
● Vervolgens de wijn, bouillon, een paar takjes thijm en een laurierblaadje toevoegen en alles 45 minuten laten stoven;
● De saus binden met gezeefde bloem;
● Je kunt evt. op het laatst nog champignons toevoegen en even mee laten stoven.

Je kunt het serveren met Parijse aardappeltjes, gebakken krieltjes, stokbrood, gekookte rijst of pasta en als wijn een goede Pinot Noir.

Geef een reactie