Augustus

21 september 2011

De zomervakantie in Noord was dit jaar laat en wij hebben de laatste 3 weken. Dus onze vakantie valt van 13 augustus tot 3 september. We hebben de kinderen beloofd dit jaar niet alleen te klussen, maar ook een aantal activiteiten te ondernemen voor hun.

De eerste paar dagen gebruiken we om tot rust te komen en in deze omgeving komt dit vanzelf als een warme deken over je heen. Tonny een collega van mij, is er ook met zijn vrouw en dochter. Zij hebben ons huis voor 14 dagen gehuurd en zijn een week eerder gearriveerd. Wij

Als een warme deken begin van een mooie dag

kamperen heel `luxe` in het gedeelte dat onze 2e Gite gaat worden, Dortoir 1 wat slaapzaal betekent. Zo staat dit gedeelte van het pand omschreven op de oorspronkelijke bouwtekeningen. We hebben al de beschikking over 2 slaapkamers, een wastafel, een keuken.Alleen moeten we koken op ons camping gasstel en is de afwasbak nog niet aangesloten op de afvoer, maar met een emmer en afwasteil gaat dit prima. Verder is er een grote zithoek met TV, dvd en eetkamertafel. De satelliet is nog niet aangesloten. Het toilet was de vorige keer al gemaakt, alleen de toiletpot moet nog geplaatst worden. De eerste toiletpot was te groot maar een compact past prima en binnen 2 uur is het toilet operationeel. Douchen kunnen we bij Alie en John en natuurlijk met de tuindouche.

De klusplannen voor deze vakantie zijn als volgt. Het toilet en de ruimte ervoor afschilderen en een nieuwe badkamer maken met douche, bad en wastafel in een ruimte van 4.40 bij 1.80. Dit kun je gerust een riante badkamer noemen.  Verder dient de ruimte opgeruimd en schoongemaakt te worden en de aanvoeren en afvoeren voor de keuken gemaakt te worden. Buitenom dienen de paden en het plaatsje van split te worden voorzien en  de heggen geknipt te worden. Tevens willen we graag  een tuintje met bloemen en kruiden. Klinkt als een aardige lijst, maar we hebben dan ook 3 weken de tijd.

De eerste week is het heerlijk weer met temperaturen die oplopen tot tropische waarden van 37 graden. Waar het kwik normaal gesproken tussen de 25 en 30 graden is, is dit toch wel een beetje warm. In het huis blijft het aangenaam, in de avond lekker de vele ramen open.

15 Augustus is een Franse Nationale feestdag, Maria Tenhemelopneming. Dit betekent dat er op veel plaatsen Brocantes, maar ook de populaire rommelmarkten: de vide greniers (zolder opruimingen) of de marchés aux puces (vlooienmarkten) zijn.  Zo ook in Luzy samen met het jaarlijkse 3 daagse accordeonfeest. We slenteren heerlijk over de markt die veel groter is dan we hadden verwacht. Tot slot nemen we een kop koffie bij Le Bar Crêperie”Le Bistro à Crêpes”. Een prachtig pand met heerlijk crêpes waar u zeker ook even binnen moet kijken.

We steken s’avonds de  vuurkorf aan en samen met het gezin van Tonny drinken we een heerlijk glas wijn en worden de door ons zelf geplukte appels in de boomgaard gepoft in het vuur. Het is een heerlijke avond.

In de badkamer zijn de leidingen gelegd en is een aanvang gemaakt met een voorzet muurtje. Het was even puzzelen. De woensdagmiddag gebruiken we inmiddels traditioneel voor de Emmaüs in Etang sur Arroux. Een grote overdekte rommelmarkt met buiten ook vaak leuke spullen. Je kijkt wel even raar als de mooie kasten buiten in de regen hebben gestaan,zonde maar ja.

Donderdag gaan we met zijn allen boomklimmen, niet zomaar, maar in de bomen zijn allemaal trajecten uitgezet met touwen, trapjes en

boomklimmen in Givry

kabelbanen tot meer dan 25 meter hoog.

In de bossen van Givry (10 minuten van Chalon sur Saône in de Saône-et-Loire) ligt een leuk uitstapje voor kinderen (en hun sportieve ouders) verscholen. Klimmend en klauterend ga je de hoogte in en kun je van de ene boom naar de andere slingeren. Er zijn drie verschillende klimroutes: voor kleintjes van 3 tot 6 jaar, voor kinderen van 7 tot 11 jaar en voor de echte durfals vanaf 12 jaar. Niet exclusief voor kinderen: de oudste deelnemer tot nu toe was 83 jaar. www.acrogivry.com.

Het is prachtig weer en voor iedereen is er een parcours. Eerst met mijn dochter en haar vriendin Angela het paarse parcours op. Dit traject gaat direct 25 meter omhoog. Erg zwaar is het niet maar je moet niet bang zijn voor hoogte als je met de kabelbaan hoog door de bomen zoeft. Na nog een traject met mijn zoon Bryand te hebben gedaan en Danaïd vanaf de grond over de zwarte1 ster, de meeste zware Super Black , te hebben begeleid gaan we moe maar zeer voldaan terug naar huis.

Na een paar dagen familietijd mag ik weer klussen en voor mij is dit ook vakantie. De muren in de voorstrijk, het frame voor het bad gemaakt, het gaat langzaam maar gestaag.

20 Augustus: onze tweeling is jarig en we willen naar Le Pal een attractiepark met dierentuin. Maar het nieuws heeft code rood gegeven en geeft aan dat het tot 40 graden kan worden. Niet de meest ideale omstandigheden voor een pretpark. Het alternatief is zwemmen in de Arroux bij Charbonnat en dit wordt door iedereen toegejuicht. Ook Alie en haar vriendin Ester en de kinderen gaan mee. Het is heerlijk, ondanks dat het zo warm is zijn er maar een 4 tal gezinnen, waarvan er ook nog 2 aan de overkant zitten en de schaduw van de treurwilg is helemaal van ons. We sluiten de dag af met een barbeque waar ook onze franse buren, Tonny en familie, fam Schaeffer en Ester met kids bij is. Best wel een groot en gezellig feest en de kinderen waren nog wel bang dat ze geen feestje hadden op hun verjaardag.

Deze week komt mijn zus en zwager met hun 2 kinderen en wij mogen eindelijk weer in ons huis heerlijk!!! Ik heb wat klushulp en we kunnen samen of apart leuke dingen doen. Eerst maar eens lekker samen zwemmen want de temperaturen zijn nog steeds fantastiques. Ook de familie van der Land vind het zwemmen bij Charbonnat geweldig en zelfs Silmar de hond leert hier zwemmen.

Na eerst lekker geklust te hebben gaan de dames met Alie en Angela naar Montceau les mines om even lekker te shoppen. Montceau les mines is niet het mooiste stadje maar je hebt er wel veel winkels zowel aan de rand als in het centrum. Ook kun je er heerlijk eten in een van de vele restaurants.

Bryand wil graag naar Bribracte en dan naar het Museum. Dit Museum verteld in woord en beeld wat zich allemaal hier heeft afgespeeld meer

Museum Bribracte, één van de vele maquettes

dan 2000 jaar geleden. In de 2e tot de 1e eeuw v.Chr., aan het einde van het Ijzer-tijdperk, werd er op de Mont Beuvray een grote Gallische stad gesticht. Het met vestingmuren omringde Bibracte was de hoofstad van één van de machtigste volkeren van Gallië, de Aedui. Hier werd in 52 v. Chr. Vercingetorix uitgeroepen tot leider van de Gallische coalitie. En Julius Caesar legde in deze stad de laatste hand aan zijn “Commentarii de bello Gallico” na zijn overwinning op de Galliërs in Alesia.
Enkele tientallen jaren na de Romeinse verovering werd Bibracte verlaten en vestigde men zich in Autun… op 25 kilometer afstand van de Mont Beuvray.

Je loop door het Museum heen met een walkman die je in het Nederlands verteld waar je bent en wat er te zien is. Ook de filmpjes in het Frans worden vertaald helemaal geweldig. www.bibracte.fr

27 Augustus is het zover. Het grote dorpsfeest in Cuzy, varken aan het spit, lange tafels en ondanks dat het dorp maar 130 inwoners heeft zijn er veel meer mensen. De feesttent staat buiten en hier worden de Franse klassiekers ten gehore gebracht en iedereen gaat helmaal los. De wijn, bier en de Ricard dragen natuurlijk wel hun steentje bij. Het drie gangen menu met een fles goede wijn ging er prima in.

King Kong in Le Pal

28 Augustus: Wij gaan met z’n allen naar Le Pal,dierentuin en pretpark in één. Het park ligt op ca 50 km van ons huis.  Le Pal trekt vrijwel uitsluitend binnenlandse toeristen. Dat, en het ontbreken van Amerikaanse invloeden, geeft dit themapark een echt Franse sfeer. Ondanks dat we absoluut geen pretpark mensen zijn,  maar de kinderen ook wel eens iets anders willen zien dan rust, ruimte, en  natuur zijn we met mijn zus en zwager en hun 2 kinderen en Angela er naar toe gereden. De meiden rennen meteen naar de achtbanen, behalve Bryand, hij wil naar King Kong. Je moet wel een tijdje in rij, maar het is het wachten waard. Hierna met iedereen naar Le Twist, de nieuwe 8 baan waar de karretjes ook nog rond draaien. We hoeven niet lang te wachten en het is sensationeel. Na voor elk wat wils te hebben gedaan, te veel om op te noemen, gaan we naar de dierentuin. Wat direct opvalt is de ruimte die de dieren hebben. Het is niet gemaakt om de dieren te zien, maar om ze te zoeken in een natuurlijke omgeving. Je merkt dat de dieren het naar hun zin hebben. De natuurlijke omgeving, met bijzondere planten en bomen, waar de attracties in staan, de dierentuin en de prachtige zeeleeuwenshow heeft het voor ons tot een heerlijke dag gemaakt. Voor informatie zie www.lesentiment.nl/omschrijving/.

Maandag is de wisseling van de wacht. Stefan en ik hebben flink door geklust en de dames hebben Dortoir 1 schoongemaakt. De badkamer is te gebruiken. Het toilet zit in de verf. Vandaag is de wisseldag, mijn zus en zwager en de kids, met krokodillen tranen, nemen afscheid. De

trainingsstage loopacademie 2011

kinderen van de loopacademie, de school van onze dochter, komen. Zij heeft dit kleine selecte gezelschap uitgenodigd voor een trainingsstage van 5 dagen. Guido van Weeren de Coach is mee voor de begeleiding evenals Erwin en Martin. We zijn in totaal met 17, met ons erbij en er moeten dus 2 slapen in de bus. Er mogen maximaal 15 personen in ons huis.

Het huis en de locatie blijken prima te zijn voor deze intensieve trainingsstage. 2 x per dag trainen, aangepast eten, rust momenten maar ook tijd voor gamen, darten, airhockey en  tafeltennis.  Het terrein, de omgeving, het meertje bij Thil sur Arroux en het trainingsveld (gravel) in Luzy naast het zwembad, blijken prima te zijn voor de diversiteit aan trainingen. Er valt geen onvertogen woord en er is scherpte tijdens elke training. De laatste dag gaan we met ons allen Kanovaren. Brengen nog een kort bezoek aan de Temple des 1000 Bouddhas voor de geestelijke rust. In de avond lekker barbecueën met  z’n allen. Voor ons was deze week heerlijk, ontspannend en inspirerend en zeker voor herhaling vatbaar en dit was wederzijds.

3 September: Op zaterdag zit de vakantie er voor ons ook weer op. Helaas!! De klussen zijn geklaard! Na alles weer opgeruimd en schoon gemaakt te hebben keren we met een goed gevoel huiswaarts.